Zwemgroepen

Voor elke zwemmer, jong of oud, heeft de zwemafdeling van S.Z.V. De Duinkikkers een groep waar je op je eigen niveau kan trainen. Je conditie gaat erop vooruit en je spijkert je zwemtechniek bij. Welke groep het best bij jou past zie je hieronder:

Basisgroepen

Er zijn 4 basisgroepen bij S.Z.V. De Duinkikkers. Daar staat plezier in het zwemmen voorop. Er is voor iedereen met een zwemdiploma A en B een basisgroep. Hieronder zie je welke groep bij jouw leeftijd past:

• Basisgroep 1: leeftijden t/m 9 jaar
• Basisgroep 2: leeftijden van 9 t/m 15 jaar
• Basisgroep 3: leeftijden van 15 t/m 25 jaar
• Basisgroep 4: vanaf 25 jaar

In basisgroepen 1 en 2 ga je voornamelijk aan de slag met het verbeteren van je zwemslagen. De vele verschillende spelvormen zijn leuk en zorgen ervoor dat je makkelijker gaat zwemmen en moeiteloos meer meters kunt afleggen.

In basisgroepen 3 en 4 is conditie een belangrijke pijler. Daar zwem je met leeftijdsgenoten die het leuk vinden om één of twee keer per week recreatief te zwemmen. Natuurlijk verbeter je hier ook de technieken van alle zwemslagen.

Ook als je in één van de basisgroepen zwemt, heb je de mogelijk om aan zwemwedstrijden mee te doen. Lijkt het je leuk een keer mee te doen? Vul dan via deze link het Contactformulier in.

Ben je er klaar voor om je voor te bereiden op wedstrijden? En zien wij dat je dat kunt? Dan nodigen we je graag uit om met de instroomgroep mee te zwemmen. Daar train je gericht op de technische onderdelen die nodig zijn om een goede wedstrijdzwemmer te worden.

Instroomgroep

Heb je de potentie om een wedstrijdzwemmer te worden en zwem je in een van de basisgroepen? Dan kun je rekenen op een uitnodiging om met de instroomgroep mee te doen. Alleen als je dat zelf ook ziet zitten, want plezier staat ook in deze groep op nummer één.

In de instroomgroep worden je zwemtechnieken verder geperfectioneerd en train je gericht voor wedstrijden. Je gaat leren om goede keerpunten te maken en om flitsend uit de startblokken weg te schieten. Zo schitter je op wedstrijddagen en stomen we je klaar voor de selectiegroepen.

De meeste mensen in de instroomgroep zijn jonge kinderen. Daar houden we rekening mee en we zorgen ervoor dat plezier in het zwemmen voorop blijft staan.

Leuke spelvormen komen nog steeds regelmatig in de training voor. De trainers zorgen elk jaar wel voor een leuk uitje. De afgelopen jaren hebben we het Tikibad vaak bezocht.

Wedstrijdgroepen

Negen van de tien zwemmers uit de selectie heeft daarvoor in een basisgroep en de instroomgroep getraind. Deze goede basis komt van pas om je aan te sluiten bij de jeugdselectie. Je gaat je verder ontwikkelen op individueel niveau. We houden rekening met je fysieke leeftijd. Je krijgt nu andere trainingsvormen die je techniek en conditie verder verbeteren.

In de jeugdselectie zwem je meer wedstrijden. Zo doe je steeds meer ervaring op. Je neemt met een groot deel van de selectie deel aan deze wedstrijden. Wedstrijdzwemmen is een individuele sport en toch zorgen we voor een goed teamgevoel. Door elkaar te helpen, ervaringen uit te wisselen en de goede prestaties van de hele ploeg lukt dat.

Dat geldt niet alleen voor de jeugdselectie. In de A-selectie zitten ‘oudere’ en/of ervarenere zwemmers. We leggen graag de link de jeugd- en A-selectie. Hierdoor ontstaat er een mooie mix van jong en minder jonge zwemmers.

De doorstroming naar de A-selectie is op individuele basis. Trainers spelen hier een grote rol in. Ze kijken of je toe bent aan het zwaardere programma. Als dat zo is stap je over. In de A-selectie komen alle trainingsvormen uit het jaarplan aan bod. Dit alles om je snellere tijden te laten zwemmen. Je bent super gemotiveerd om gericht te trainen en wedstrijden te zwemmen.

Beide wedstrijdgroepen trainen drie keer per week op maandag, woensdag en vrijdag. Als dat nog niet genoeg voor je is mag nog een extra training op dinsdag volgen. De training op zondag is voor iedereen toegankelijk.

Tot slot proberen we in het lange baan seizoen extra te trainen in het 50m bad van Amerena in Amersfoort. Dat is net even anders dan ons 25meterbad. Vaak wordt dit als zwaarder ervaren. Dus deze extra trainingen helpen je om dat makkelijker te maken. De belangrijkste wedstrijden worden immers in een 50meter bad. Een extra reden dus om altijd aan deze trainingen deel te nemen.

Masters

Dit zijn volwassen zwemmers die in hun eigen leeftijdscategorie nog competitiewedstrijden willen zwemmen. De Masters komen uit in landelijke, Europese en wereldwijde competities. In jouw eigen leeftijdsklasse meet je jezelf met de rest.

De Masters hebben eigen trainingsmomenten waar naast trainen op de conditie, ook veel aan techniek training gedaan wordt. Lekker uitdagend zwemmen, meedoen aan wedstrijden en de gezelligheid de belangrijkste drijfveren om bij de Masters groep te zwemmen.