Teamindeling

Dit seizoen hebben we vijf senioren teams en vijf jeugd teams die competitie spelen. Je speelt en traint op je eigen niveau en in een team dat bij jouw leeftijd past. Twee keer in de week trainen we in het zwembad van Optisport. Tijdens de trainingen wordt er aan je conditie gewerkt, maar ook aan je techniek, spelinzicht en samenwerking-skills. Wedstrijden spelen we in het weekend. Thuis (bijna) altijd op zondag en uitwedstrijden vaak op zaterdag en soms op zondag. We spelen tegen andere verenigingen die ook bij de KNZB (Koninklijke Nederlandse Zwem Bond) zijn aangesloten. Naast wedstrijden in competitieverband nemen we graag en regelmatig del aan toernooien. En er worden leuke evenementen georganiseerd voor jeugd en senioren.

Klik op onderstaande teams voor meer algemene informatie en bijbehorende regels.

Minipolo

Hier trainen onze aller jongste waterpoloërs. Ben je tussen de 5 en 9 jaar jong en heb je een zwemdiploma A & B? Dan leren we, samen met andere enthousiaste jongens en meisjes, stap voor stap het begin van waterpolo. Dat doen we op een leuke en vooral speels manier, want plezier staat voorop bij ons. Competitiewedstrijden speel je nog niet. Daarvoor in de plaats speel je regelmatig tegen andere mini waterpoloërs een kort toernooitje. Een mooi moment om je vrienden en familie te laten zien wat je al geleerd hebt. Ook naast het trainen en de toernooitjes om zijn er leuke activiteiten waar je aan mee kunt doen.

Klik hier voor onze trainingstijden.

Onder de 11

Jongens en meisjes tussen 9 en 11 jaar trainen in dit team. Je gaat officiële competitie wedstrijden tegen teams van andere verenigingen spelen. Het veld, de bal en het doel zijn wat kleiner en helemaal op jullie afgestemd. Ook hier staat plezier voorop. Je gaat flink aan de slag om je techniek en andere basisvaardigheden die je als waterpoloër nodig hebt, te verbeteren. Dat doe je twee keer per week. Buiten de trainingen en wedstrijden organiseren we bijvoorbeeld team uitjes en kun je meedoen aan toernooien en andere leuke activiteiten.

Wedstrijden
In een team spelen 5 spelers tegen 5 tegenstanders. Het veld is 20 meter lang, met aan elke kant een doel waar jullie de bal in willen gooien. Er is een keeper die dat juist niet wil. Je herkent hem aan zijn of haar rode cap, een soort badmuts met oorbeschermers. Veldspelers hebben ook een cap op. Speel je thuis, dus in Soest, dan heb je een witte cap en als je uit speelt een blauwe of zwarte cap. Zo kan je precies zien wie er in jouw team speelt en het is voor de scheidsrechter op de kant ook handig om jullie uit elkaar te houden.  Een wedstrijd heeft vier delen, periodes noemen we dat. Elke periode duurt 3 minuten. Dat lijkt kort, maar de tijd stopt als de scheidsrechter voor een overtreding fluit, of als er een doelpunt is gemaakt. Een wedstrijd duurt daarom ongeveer een half uur.

Klik hier voor onze trainingstijden.

Onder de 13

Jongens en meisjes tussen 11 en 13 jaar trainen in dit team. Je speelt officiële competitie wedstrijden tegen teams van andere verenigingen. Ook hier staat plezier voorop. Je gaat naast je techniek ook steeds meer leren om tactisch te waterpoloën. Dat doe je twee keer per week. Buiten de trainingen en wedstrijden organiseren we bijvoorbeeld team uitjes en kun je meedoen aan toernooien en andere leuke activiteiten.

Wedstrijden
Je speelt nu op een heel veld van 25 meter lang. Elk team heeft 1 keeper en 6 veldspelers. Thuis speel je met een witte cap en uit met een blauwe of zwarte cap. Keepers hebben altijd een rode cap. Doelpunten worden gemaakt met een damesbal en er staan vaak twee scheidsrechters op de kant om de wedstrijden eerlijk te laten verlopen. Je speelt nog steeds 4 periodes, alleen duren die nu 5 minuten. De tijd stopt als de scheidsrechter voor een overtreding fluit, of als er een doelpunt is gemaakt. Een wedstrijd duurt daarom ongeveer een half uur.

Er  kan ook gekozen worden voor een 5 tegen 5 competitie. In dat team spelen 5 spelers, daarvan is 1 speler een keeper. En wordt op een kleiner veld van 20 meter gespeeld. Een wedstrijd heeft vier periodes, elke periode duurt 4 minuten.

Klik hier voor onze trainingstijden.

 

Onder de 15

Jongens en meisjes tussen de 13 en 15 jaar trainen en spelen in dit team. Speel je in dit team of in een hoger team, dan speel je volgens alle officiële waterpolo spelregels. Naast plezier, techniek en conditie train je ook meer en meer op tactiek en kracht. Dat doe je twee keer per week. En ook naast de trainingen en wedstrijden organiseren we, net als in alle andere teams, team uitjes en kun je meedoen aan toernooien en andere leuke activiteiten.

Wedstrijden
Je speelt nu op een heel veld van 25 meter lang. Elk team heeft 1 keeper en 6 veldspelers. Thuis speel je met een witte cap en uit met een blauwe of zwarte cap. Keepers hebben altijd een rode cap. Doelpunten worden gemaakt met een damesbal en er staan vaak twee scheidsrechters op de kant om de wedstrijden eerlijk te laten verlopen. Nieuw is dat je nu maar 30 seconde hebt om een aanval op te zetten. Je speelt nog steeds 4 periodes, alleen duren die nu 5 minuten. De tijd stopt als de scheidsrechter voor een overtreding fluit, of als er een doelpunt is gemaakt. Een wedstrijd duurt daarom ongeveer een half uur.

Klik hier voor onze trainingstijden.

Onder de 17

Ben je tussen de 16 en 17 jaar dan speel je in dit team. Jongens en meisjes spelen niet meer gemengd, maar in een team met alleen jongens of alleen meisjes. Competitiewedstrijden worden aan de hand van de officiële FINA spelregels gespeeld. Je traint nog steeds twee keer per week. In een seizoen speel je ongeveer 18 competitiewedstrijden. Naast plezier is het halen van een zo goed mogelijke prestatie ook belangrijk, maar nooit ten koste van het spelplezier. En ook naast de trainingen en wedstrijden organiseren we, net als in alle andere teams, team uitjes en kun je meedoen aan toernooien en andere leuke activiteiten.

Wedstrijden
Je speelt nu op een heel veld van 25 meter lang. Elk team heeft 1 keeper en 6 veldspelers. Thuis speel je met een witte cap en uit met een blauwe of zwarte cap. Keepers hebben altijd een rode cap. Meisjes maken doelpunten met een damesbal en jongens met een herenbal. Er staan vaak twee scheidsrechters op de kant om de wedstrijden eerlijk te laten verlopen. Nieuw is dat je nu maar 30 seconde hebt om een aanval op te zetten. Je speelt nog steeds 4 periodes, alleen duren die nu 5 minuten. De tijd stopt als de scheidsrechter voor een overtreding fluit, of als er een doelpunt is gemaakt. Een wedstrijd duurt daarom ongeveer een half uur.

Klik hier voor onze trainingstijden.

Heren Senioren

Ben je 17 jaar of ouder, dan kun in één van onze senioren heren team spelen. Dit seizoen hebben we drie heren teams die competitiewedstrijden spelen. In Heren 1 en Heren 2 zitten de selectiespelers. Dit is een mix van talent en goede en ervaren waterpoloërs. Beide teams gaan elke training en wedstrijd in met het doel om hun hoogst mogelijke prestatie neer te zetten. Hierbij verliezen ze plezier niet uit het oog. Heren 3 is een team dat bestaat uit nieuwe en/of ervaren spelers die puur voor de lol deelnemen aan de competitie. Fanatiek zijn ze zeker! Vergis je niet hoor, maar uiteindelijk is de 5e periode ook heel belangrijk.

Het zijn drie verschillende teams, maar daar merk je buiten de trainingen en de wedstrijden helemaal niets van. Tijdens toernooien en andere leuke evenementen zie je ze allemaal samen.

Wedstrijden
Afhankelijk van het competitieniveau duurt een periode 5 tot 7 minuten. Dit is netto speeltijd. Waar voetballers tijd kunnen rekken met (nep) blessures, staat de tijd bij ons stil. Bijna altijd staan er twee ervaren scheidsrechters op de kant om de wedstrijd in goede banen te laten verlopen. De totale duur van een wedstrijd ligt hierdoor tussen de 45 en 60 minuten. Naast competitiewedstrijden strijden Heren 1 en Heren 2 ook mee in het bekertoernooi. Bekerwinst levert geen Europees waterpolo op, maar wel een hoop lol.

Klik hier voor onze trainingstijden.

Dames Senioren

Ben je 17 jaar of ouder, dan kun in ons senioren dames team spelen. Dit seizoen hebben we twee dames teams voor de competitie in geschreven. We trainen hard om het beste uit ons team naar boven te halen in wedstrijden. Dat gaat samen met een hoop plezier in een super fijne sfeer. Buiten de trainingen en de wedstrijden om zie je ons bij toernooien en andere leuke evenementen.

Wedstrijden
We spelen op een heel veld volgens de FINA spelregels. Een periode duurt 5 minuten. Dit is netto speeltijd. Waar voetballers tijd kunnen rekken met (nep) blessures, staat de tijd bij ons stil. Bijna altijd staan er twee ervaren scheidsrechters op de kant om de wedstrijd in goede banen te laten verlopen. De totale duur van een wedstrijd is ongeveer 45 minuten. Naast competitiewedstrijden strijden onze dames mee in het bekertoernooi. Bekerwinst levert geen Europees waterpolo op, maar wel een hoop lol.

Klik hier voor onze trainingstijden.